Kumelkallergi

Kumelkallergi

Vårt immunsystem jobber hardt for å beskytte oss mot infeksjoner ved å angripe virus og bakterier som kan gjøre oss syke. En allergisk reaksjon på mat oppstår når kroppens immunforsvar ikke responderer optimalt på enkelte matvarer. Ved kumelkallergi overreagerer immunforsvaret på en eller flere “proteiner” i melken. Kumelkallergi er den vanligste matallergien blant små barn, og rammer ca. 2-3 % av alle barn. Symptomene er mange (f.eks diare, astma og eksem) og kan være stressende for både barn og deres familier (1).

 

Hypoallergene Morsmelkerstatninger

Amming sørger for at spedbarn får den beste næringen de trenger for å vokse og utvikle seg på en så sunn måte som mulig. Amming sies også å være en viktig faktor for å knytte et sterkere bånd mellom mor og barn.

Selv om amming er best for barn, også når de har kumelkallergi, kan noen barn, med kumelkallergi, som er svært følsomme, allikevel få allergiske reaksjoner gjennom brystmelken. Dette betyr ikke at de er allergiske mot brystmelk alene, men at de reagerer på de små mengdene kumelkproteiner som går fra morens kost til barnet via brystmelken. Moren kan, i konsultasjon med helsepersonell, gi barnet en såkalt “hypoallergen” erstatning hvis hun føler at det å fjerne melkeprodukter fra egen kost ikke er mulig.

Hypoallergene erstatninger finnes i to former: ekstensivt hydrolysert formula (eHF) og aminosyrebasert formula (AAF).

JOBBER DU I HELSEVESENET OG VIL LESE MER OM BARN MED Kumelkallergi?

Melkeallergi vs laktoseintoleranse

2–3 % av alle barn rammes av melkeallergi. Nesten alle får symptomer i løpet av det første leveåret. Allergien gir seg ofte til kjenne når barnet begynner å få grøt eller morsmelkerstatning som inneholder kumelk.

Les mer

Symptomer ved kumelkallergi

Symptomer på kumelkeallergi kan vises på mange forskjellige måter og store variasjoner mellom forskjellige barn. Dette kan noen ganger bidra til å forsinke et melkeallergisk barns korrekte diagnose.

Les mer

Diagnose og kostbehandling ved kumelkallergi

Kumelkproteinallergi er klassifisert som enten IgE-mediert eller ikke-IgE-mediert, og diagnosen er ikke alltid like lett å stille.

Les mer

Anbefaling ved kumelkallergi

Din anbefaling kan gjøre en forskjell for spedbarn med kumelkallergi. Få en oversikt over næringssammensetning og fordelene

Les mer

Er du helsepersonell?

Les mer om våre produkter egnet for pasienter med kumelkallergi her.

Som helsepersonell kan du bestille vareprøver på melkeerstatninger kostnadsfritt her.

Mistenker du at ditt barn har melkeallergi?

På våre sider for pasienter og pårørende kan du lære mer om hva melkeallergi er, hvilke symptomer barnet ditt kan oppleve, hvordan diagnose settes og hvordan det kan behandles.

Les mer her.

Referanser

(1) DRAMCA. WAO Journal April 2010.