PREOPERATIV ERNÆRINGSSTØTTE
Les hele teksten om viktigheten av preoperativ ernæringsstøtte for å oppnå fordeler postoperativt og reduksjon av katabol krise.
Pasienter med kreft går ofte ned i vekt enten som en konsekvens av de metabolske endringene, som at
kreftsvulsten gir inflammasjon og dette leder til økt katabolisme, eller rett og slett et redusert matinntak
pga. smerte, utmattelse og bivirkninger av kreftbehandlingen(1,2).
Kvalme, oppkast og smaksendringer er de vanligst rapporterte bivirkningene som fører til lavt matinntak(3). Minst en av tre pasienter med kreft er rammet av kreftrelatert underernæring(4).
Når en pasient med kreft går ned 1 kg tilsvarer dette et tap av 500 gram muskelmasse. Vekttapet har ofte skjedd allerede før kirurgi for disse pasientene(5). Opprettholdelse av muskelmasse er veldig viktig da pasienter med lav muskelmasse har lavere overlevelse sammenlignet med pasienter med høyere muskelmasse(5,6).
I gjennomsnitt har en av tre pasienter mistet muskelmasse før kirurgi, og dette øker ytterligere etter neoadjuvant behandling. Vekttap og tap av muskelmasse hos pasienter med kreft kan føre til postoperative komplikasjoner. Det kan føre til forlenget sykehusopphold og økt postoperativ morbiditet etter kirurgi hos sarkopene pasienter(7).
Det er viktig å huske at også overvektige pasienter kan være sarkopene og sarkopene fedmepasienter er også rapportert å ha en dårligere overlevelse(9).
Økt proteininntak er avgjørende for å ivareta muskelmasse og muskelstyrke(10)
Ernæringsstøtte er en viktig del av den kliniske behandlingen av kreft. Pasienter med kreft har et økt proteinbehov og er anbefalt nesten dobbelt mengde (1,5 g/kg/dag) sammenlignet med den friske befolkningen (0,8 g/kg/dag)(10,11).
I ulike deler av behandlingsreisen vil pasienten oppleve flere katabolske kriser, som kan føre til et akselerert vekttap. Allessandro Laviano understreker hvordan man må minimalisere påvirkningen av de katabolske krisene for å optimalisere rekonvalesensperioden(11).
Dette er mulighetsvinduet for å hjelpe pasientene å ta igjen vekt og muskelmasse for å optimalisere behandlingen.”
Preoperativ ernæringsstøtte for pasienter med kreft, selv uten noen kliniske tegn til underernæring, har vist å gi både færre og mindre alvorlige postoperative komplikasjoner, kortere sykehusopphold og færre reinnleggelser (12,13,14)
Fordeler:
Bruk av næringstilskudd med mye protein før kirurgi fører til færre og mindre alvorlige postoperative
komplikasjoner og forbedret livskvalitet for pasientene(13,14).
Pasientene har også signifikant kortere sykehusopphold(13,14) og færre reinnleggelser(13).
Europeiske retningslinjer for ernæring anbefaler tidlig screening og adekvat energi og høy-protein tilskudd (15).
Betydningen av vekttap for overlevelse hos pasienter med kreft
Les merPåvirkningen en stor og tett muskelmasse har på behandlingstoksisitet
Les merSmaksendringer kan bidra til underernæring som er en viktig prediktor for morbiditet, mortalitet, behandlingsrespons og toksisitet
Les merREFERANSER
Nutr 2016; doi1016/j.clnu.2016.07.015:1- 109.