MEDISINSK ERNÆRING VED ADHD-MEDISINERING

Forskning viser at 3–5 % av barn i skolealder har ADHD. Mange foreldre kan bekymre seg over barnets matinntak i forbindelse med den medikamentelle behandlingen av ADHD.

ADHD

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) er en tilstand hvor personen har vanskeligheter med å styre oppmerksomhet, aktivitetsnivå og har problemer med impulskontroll.
ADHD kan komme til uttrykk på ulike måter og symptomene har en tendens til å endre seg med alderen, hvor visse symptomer blir mindre synlige for omgivelsene og andre mer markante.

 

 

 

ADHD og dårlig matlyst

Ca. 3-5 % av barn og unge under 18 år har ADHD1.
De hverdagslige oppgavene og det sosiale samspillet kan noen ganger gi store utfordringer for personer med ADHD. Ved behov kan derfor legemidler brukes som behandling, slik at personen lettere skal kunne håndtere hverdagen. Legemidler kan hjelpe til med å øke fokus og redusere hyperaktivitet og impulsivitet. En vanlig bivirkning av medisineringen er at mange opplever nedsatt matlyst2,3.

 

ADHD-medikamenter tas daglig, vanligvis på morgenen for å kunne gi effekt på dagen. Så lenge legemiddelet er i kroppens system og har virkning, opplever mange at de har dårlig matlyst og har derfor vanskeligheter med å få i seg mat. Noen kan også glemme helt å spise. Det er først senere på kvelden når legemiddelet er på vei ut av kroppen, at sulten og appetitten er tilbake. Måltider kan derfor være problematiske for personer som behandles med ADHD-medikamenter. Det gjelder å finne rutiner som fungerer for den enkelte, for å sikre et jevnt inntak av mat gjennom hele dagen, til tross for den dårlige matlysten.

 

Tips for forbedret matsituasjon og medisinsk ernæring

Mange foreldre til barn med ADHD kan bekymre seg over barnets matsituasjon og matinntak.

Her er noen råd for at barnet lettere skal få i seg mat i løpet av dagen:

  • Server små måltider
  • Server mellommåltider. Selv om matlysten ikke er der, kan små snacks være både enklere og raskere å spise.
  • Planlegg måltider og mellommåltider. Still klokken inn på tidene barnet skal spise som en påminnelse til de barna som mangler sultfølelse.
  • Snakk med en klinisk ernæringsfysiolog, helsesykepleier eller lege for å få flere råd og tips.

Jobber du i helsevesenet og vil lese mer om barn med ADHD, dårlig appetitt og ernæring?

Velkommen til våre sider med videre informasjon, tips & råd.

BARN MED ADHD OG RISIKO FOR UNDERERNÆRING

Det er vist at opptil 65 % av barn som behandles med ADHD-medikamenter, opplever dårlig matlyst. Lær mer om konsekvensene ved nedsatt appetitt.

Les mer

SCREENING AV BARN MED ADHD

Barn diagnostisert med ADHD som er under medikamentell behandling har blitt rapportert å ha en 60 % høyere risiko for å være undervektige. Lær mer om screening for disse pasientene.

Les mer

ERNÆRINGSSTØTTE FOR BARN MED ADHD

Det er flere måter å støtte barn med ADHD for å forbedre næringsinntaket under de daglige måltidsrutinene. Les tips og råd ved måltider for barn med ADHD.

Les mer

FORTINI: NÆRINGSDRIKKER FOR BARN MED ADHD

En bedre ernæringsstatus er assosiert med generell forbedret velvære og kan også forbedre det generelle kliniske resultatet for underernærte barn med ADHD. Les mer om hvordan FORTINI kan hjelpe.

Les mer

ADHD & KLINISK DOKUMENTASJON

Det er omfattende klinisk dokumentasjon på at næringsdrikker er en effektiv, ikke-invasiv løsning. Dette gjelder underernærte pasienter som klarer å innta vanlig mat, men i utilstrekkelig grad i forhold til ernæringsanbefalinger.

Les mer

Næringsdrikker er registrerte næringsmidler for spesielle medisinske formål ved kostbehandling av sykdomsrelatert underernæring, og kan anbefales av helsepersonell som et næringstilskudd når det daglige matinntaket ikke er tilstrekkelig, både for barn og voksne med ADHD-diagnose. De inneholder all energi og næringsstoffer som inngår i et komplett måltid. Næringsdrikker kan drikkes i forbindelse med måltidene eller mellom måltidene for å støtte oppunder næringsinntaket i løpet av dagen. 

 

Referanser

  1. Folkehelseinstituttet https://www.fhi.no/fp/psykiskhelse/psykisk-helse-barn-unge/adhd—faktaark/ September 2019.
  2. Appetite loss in children/adolescents with ADHD, Marknadsundersökning i Sverige, mars 2017.
  3. FASS Farmaceutiska Specialiteter i Sverige på www.fass.se2018

Print Side