Medisinsk ernæring og livskvalitet
Forskning viser at medisinsk ernæring kan påvirke livskvaliteten
Forskning viser at medisinsk ernæring kan påvirke livskvaliteten
Ernæring spiller en avgjørende rolle i kreftbehandlingen, og påvirker toleranse, behandlingsresultat og livskvalitet (1-3).
Baldwin C et al undersøkte hvilken effekt ernæringsintervensjon har på ernæringsstatus, behandlingsresultat og livskvalitet (QOL). Studien viste forbedringer av visse aspekter, som emosjonell funksjon, dyspné, tap av appetitt og generell livskvalitet hos pasienter med kreft som var underernært, eller i ernæringsmessig risiko.
Studier viser, at dersom medisinsk ernæring blir påbegynt tidlig, kan vekttap og kakeksi reverseres, og dermed gi forbedret behandling, toleranse, livskvalitet og forventet levetid (3-6). Studier har vist at tidlig oppstart av ernæringsbehandling hos pasienter med risiko for underernæring, kan forbedre enkelte aspekter, som emosjonell dysfunkjson og tap av appetitt (3).
Medisinsk ernæring kan hjelpe pasientene å beholde styrken under kreftbehandlingen, opprettholde fysisk funksjon, samt å gjøre periodene mellom behandlingene bedre (7).
Studier har vist at medisinske næringsdrikker er effektive for å øke næringsinntaket, og forbedre enkelte aspekter av livskvaliteten hos pasienter med kreft (3).
*Nordiske ekspertanbefalinger, basert på ESPEN retningslinjer og GLIM kriterier
Inkluder ernæring som en del av kreftbehandlingen ved å følge disse praktiske rådene utarbeidet av et nordisk ekspertpanel basert på internasjonale retningslinjer (1).
Les mer