Nutricia Norway Ketogen Diett

ULIKE VARIANTER AV KETOGEN DIETT

Ulike varianter av det ketogene kostholdet er utviklet for å kunne tilpasse seg pasientens behov. Din eller ditt barns nevrolog og kostholdsspesialist velger den varianten som passer i samråd med deg.

VARIANTER AV KETOGEN DIETT

Den originale varianten av ketogen diett omtales som «Klassisk ketogen diett». Ulike varianter av denne dietten har blitt utviklet for å tilby alternativer til pasientene.
Dette inkluderer:
Modifisert ketogen diett (MOD Modifisert Atkins diett, også omtalt som Modified Atkins diet i utlandet)

Medium chain triglyceride diett
(MCT)

Lavglykemisk indeksdiett
(LGIT).

Din nevrolog og kliniske ernæringsfysiolog vil i tett samarbeid med din familie velge den varianten som er mest passende.

DET SOM ER FELLES FOR ALLE VERSJONER AV KETOGEN DIETT ER

  • Begrenset inntak av karbohydrater
  • Økt fettinntak
  • Alle måltider er nøye sammensatt og beregnet
  • Skal bare gjennomføres under nøye medisinsk monitorering. Nøyaktigheten av behandlingen er stor. Maten beregnes etter individuelle behov, og ingenting utover de beregnede måltidene bør gis. Alle måltider er like energirike og kan derfor byttes ut. Måltider er vanligvis fire til fem stykker spredt over dagen, slik at oppholdet om natten (nattfaste) ikke er for langt. Fluidinntaket må også beregnes og distribueres individuelt over dagen.
Tabellen under sammenligner hovedtrekkene i de ulike variantene av ketogen diett. I Norge er klassisk og modifisert ketogen diett de vanligste å bruke.

Tabellen under sammenligner hovedtrekkene i de ulike variantene av ketogen diett. I Norge er klassisk og modifisert ketogen diett de vanligste å bruke.

Ketogen ratio

Ketogen ratio beskriver forholdet mellom mengden fett i dietten i forhold til mengden protein pluss karbohydrat. Det er din lege eller kliniske ernæringsfysiolog som avgjør hvilken ratio som er best egnet for deg eller ditt barn. Det finnes ulike ketogene dietter med ulik ratio. Klassisk ketogen diett har vanligvis en ratio på 4:1, men ratio på 3:1 eller 2:1 er også vanlig. For enkelte diettvarianter benyttes ikke utrykket ratio, men inntaket av karbohydrater pr. dag begrenses til et nivå som din lege eller kliniske ernæringsfysiolog vil avgjøre.

Les mer om ketogen diett og epilepsi

Print Side