Dette er en informasjonsside for helsepersonell

Nutricia har et sterkt ønske om å øke kunnskapen om medisinsk ernæring blant helsepersonell. Vi holder sykehus, sykehjem, hjemmetjenesten, studenter, apotek og grossister oppdatert på produkt og utvikling, forskning og studier samt våre kurs og faglige events. Vennligst bekreft at du er helsepersonell for å gå videre. Ønsker du å endre ditt valg i fremtiden, må du slette dine cookies.

Når behovet er større enn appetitten

1. Ulike pasientgrupper - tilsvarende utfordringer

Rehabilitering etter akutt sykdom

Pasienter under akutt sykdom eller i rehabiliteringsfase har behov for å forbedre funksjon og gjenoppbygge muskelmasse og styrke1.

Skrøpelige eldre

For skrøpelige eldre er det viktig å unngå tap av vekt og muskelmasse ved å nå sine ernæringsmål raskere, og dermed forbli selvstendige lenger.

2. Underernæring under akutt sykdom kan komplisere rehabiliteringen

Anbefalt matinntak kan være vanskelig å oppnå grunnet sykdom eller bivirkninger fra behandling/medisinering1

Underernæring kan føre til:

  • Kan føre til innleggelse eller reinnleggelse på sykehus1,2
  • Kan føre til flere komplikasjoner1,2
  • Kan føre til høyere dødelighet1,2

3. Skrøpelighet kan føre til uheldige konsekvenser for eldre

Anbefalt matinntak kan være vanskelig å oppnå grunnet nedsatt appetitt, mindre fysisk aktivitet og sosial situasjon

Underernæring kan føre til:

  • Tap av muskelmasse, svakhet og utmattelse
  • 2 x høyere forekomst av fall og innleggelse på sykehus, samt 5 x høyere forekomst av redusert daglig aktivitet3
  • Redusert livskvalitet og større behov for hjelp

4. Behandlingsregime (ref 5)

  • For skrøpelige eldre med underernæring, er energi- og proteintilskudd ekstra viktig
  • Det samme gjelder under rehabilitering etter sykdom, for å kunne gjenoppbygge muskelmasse

5. Retningslinjer - Protein

Nordiske retningslinjer for ernæring anbefaler et økt proteininntak ved sykdom og for eldre6

Hva er viktig for både pasienter under rehabilitering og skrøpelige eldre?

Mye mat

Mat vil hjelpe begge grupper, men det å få i seg nok energi og protein kan ofte være selve problemet.

Proteintilskudd

Nesten riktig, men begge gruppene vil kunne trenge både energi og proteintilskudd

Søvn

Søvn er alltid viktig, men det var ikke helt det vi var ute etter her

6. Pasienter forteller om sine erfaringer med næringsdrikker

  • Pasientene forstår ikke hvor viktig næringsdrikker er for å hjelpe dem med å bli friske igjen9
  • Pasientene ser ikke alltid viktigheten av å gå opp i vekt igjen – vektøkning er uinspirerende9
  • Pasientene føler seg motivert hvis de ser at næringsdrikker kan hjelpe dem med igjen å gjøre ting de liker9
  • Pasienter som har satt et personlig mål sammen med helsepersonell, har større sannsynlighet for å holde seg motivert for å fortsette å drikke næringsdrikker9

7. Fokuser på det som er viktig for pasienten

Vektoppgang er ofte ikke et mål for pasienten

Hvilke ressurser har pasienten?

  • Pårørende, sosialt nettverk, interesser, etc.

Hva kan være viktig for pasientens livskvalitet?

  • Matlaging
  • Kle på seg selv
  • Evne til å kunne gå, ikke bare inne, men også ute
  • Raskere tilheling av brudd
  • Sosialisering
  • Ha overskudd

8. Samme produkt - forskjellige behandlingsmål

For pasienter under akutt sykdom eller i rehabiliteringsfase kan Nutridrink 2 kcal hjelpe med å forbedre funksjon og gjenoppbygge muskelmasse og styrke1

Nutridrink 2 kcal kan hjelpe skrøpelige eldre å unngå tap av vekt og muskelmasse ved å nå deres ernæringsmål raskere, og dermed forbli selvstendige lenger.

9. Smak og variasjon kan være avgjørende

  • Smak og konsistens kan utgjøre en forskjell når det kommer til pasientens bruk av den foreskrevne næringsdrikken10
  • Den nye Nutridrink 2 kcal har en sammensetning med høyt energi- og proteininnhold som gjør det mulig for pasienter å nå sitt ernæringsmål raskere, selv om matlysten ikke er på topp6,11

10. Når behovet er større enn appetitten

Nutridrink 2 kcal

  • 4 gode smaker for å lettere kunne gjennomføre ernæringsbehandlingen
  • Tynn konsistens
  • 2 flasker per dag dekker et normalt dagsbehov for D-vitamin hos eldre6
  • Høy næringstetthet for å oppnå ernæringsmålene raskere
  • Høyt proteininnhold som hjelper med å vedlikeholde og gjenoppbygge muskelmasse8
Les mer om Nutridrink 2 kcal - klikk her

Hva er det som motiverer pasienter når det gjelder næringsdrikker?

Vektøkning

Nei, vektøkning ser pasientene som uinspirerende

At man har satt seg personlig mål sammen med helsepersonell

Riktig, pasienter som har satt seg personlig mål sammen med helsepersonell, har større sannsynlighet for å holde seg motivert

At næringsdrikker kan hjelpe dem med å gjøre ting de liker

Riktig, pasientene føler seg motivert hvis de ser at næringsdrikkene hjelper dem med å gjøre ting de liker

12. Oppsummering

Opplæringsvideo Nutridrink 2 kcal

Referanser

  1. Better Care through better nutrition: value and effects of medical nutrition. MNI Evidence Dossier. 2018.
  2. Cawood AL, Elia M, Stratton RJ. Systematic review and meta-analysis of the effects of high protein oral nutritional supplements. Ageing Res Rev. 2012; 11:278-96.
  3. Fried LP et al. Frailty in Older Adults: Evidence for a Phenotype. Journal of Gerontology. 2001;56A(3):M146-M156.
  4. Purplebox: Payette et al. Nutrition risk factors for institutionalization in a free-living functionally dependent elderly population. J Clin Epidemiol2000; 53(6): 579-87.
  5. Morley et al. Frailty Consensus: A Call to Action. JAMDA 2013;14:392-397. 2. Better Care through better nutrition: value and effects of medical nutrition. MNI Evidence Dossier. 2018
  6. Nordiske retningslinjer for Ernæring, 2012
  7. Tieland M, van de Rest O, Dirks ML, et al.
  8. Protein supplementation improves physical performance in frail elderly people: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Am Med Dir Assoc. 2012;13:720–726.
  9. Market research on oral nutritional supplements. 2018; Nutricia Research, Emotion Studio, Market Vision
  10. National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Clinical guideline 32.London: NICE, 2006.
  11. Joosten E. & Vander Elst B. Does nutritional supplementation influence the voluntary dietary intake in an acute geriatric hospitalized population? Aging 2001;13(5): 391-394