Dette er en informasjonsside for helsepersonell

Nutricia har et sterkt ønske om å øke kunnskapen om medisinsk ernæring blant helsepersonell. Vi holder sykehus, sykehjem, hjemmetjenesten, studenter, apotek og grossister oppdatert på produkt og utvikling, forskning og studier samt våre kurs og faglige events. Vennligst bekreft at du er helsepersonell for å gå videre. Ønsker du å endre ditt valg i fremtiden, må du slette dine cookies.

Når behovet er større enn appetitten

Når behovet er større enn appetitten

Aldersrelatert skrøpelighet hos pasienter kan ha ulike årsaker

Aldersrelatert skrøpelighet hos pasienter kan ha ulike årsaker.
Det kan være et resultat av aldring, eller etter sykdom.
Det er uansett veldig viktig å oppfylle ernæringsbehovet
hos disse pasientene. Noen ganger kan dette være vanskelig.
Enten fordi pasienten har dårlig matlyst eller på grunn av
bivirkninger fra behandling og medisinering. Å spise kan derfor
oppleves strevsomt i stedet for en fornøyelse.
Dette er uheldig, spesielt når behovet er større enn
appetitten. Det blir derfor desto viktigere å nå ernæringsmålene
til pasienten, for å hjelpe dem med å gjenvinne
funksjon, styrke og selvstendighet lenger1-4.

Aldersrelatert skrøpelighet

Aldersrelatert skrøpelighet er en medisinsk tilstand som kjennetegnes ved redusert styrke, utholdenhet og fysisk funksjon5. Det er spesielt vanlig hos den eldre delen av befolkningen. 10-15% av eldre over 65 år er skrøpelige6. Mangel på behandling kan føre til lavere livskvalitet og lavere grad av selvstendighet hos denne pasientgruppen7.

10-15% av eldre over 65 år er skrøpelige.

Aldersrelatert skrøpelighet kan også oppstå ved akutt sykdom eller ved rehabilitering etter sykdom

Aldersrelatert skrøpelighet kan også oppstå ved akutt sykdom eller rehabilitering fra f.eks. kreft, hoftebrudd, hjerneslag, hjertesvikt osv.8,9. Disse sykdommene kan føre til vekttap/ underernæring
ettersom det normale matinntaket for pasienten kanskje ikke er mulig, enten på grunn av sykdommen i seg selv eller på grunn av bivirkninger fra behandlingen for sykdommen1. Uten rett behandling kan underernæring føre til innleggelse på sykehus, grunnet pasientens dårlige helsetilstand. Ubehandlet underernæring kan også føre til flere komplikasjoner og høyere dødelighet1-3.

Skrøpelighet kan også oppstå ved akutt sykdom eller rehabilitering fra f.eks. kreft, hoftebrudd, hjerneslag, hjertesvikt osv..”

Hjelp pasientene dine med å oppnå ernæringsmålene sine

Nutridrink 2 kcal 

  • 4 gode smaker for å lettere kunne gjennomføre ernæringsbehandlingen
  • Tynn konsistens
  • 2 flasker per dag dekker et normalt dagsbehov for D-vitamin
    hos eldre11
  • Høy næringstetthet for å oppnå ernæringsmålene raskere
  • Høyt proteininnhold som hjelper med å vedlikeholde og gjenoppbygge muskelmasse14

Les mer om Nutridrink 2 kcal

Familiebilde_Nutridrink 2 kcal

Smaker kan gi tilbake smaken på livet

Nutridrink 2 kcal* er tilgjengelig i fire gode smaker: aprikos, sjokolade og karamell, skogsbær og kaffe. Dette gjør det enkelt for alle å finne sin egen favoritt.

Smak og konsistens kan utgjøre en forskjell når det kommer
til pasientens bruk av den foreskrevne næringsdrikken10.
Den nye høyenergi og proteinrike sammensetningen gjør det
mulig for pasienter å nå sitt ernæringsmål raskere, selv om
appetitten er ikke på sitt beste11-12.

Samme produkt, ulike behandlingsmål

Aldersrelatert skrøpelighet
Nutridrink 2 kcal kan hjelpe skrøpelige eldre å unngå tap av vekt og
muskelmasse ved å nå deres ernæringsmål raskere og samtidig
forbli selvstendige lenger.

Akutt sykdom eller rehabiliteringsfase
For pasienter under akutt sykdom eller i rehabiliteringsfase kan
Nutridrink 2 kcal hjelpe med å forbedre funksjonelle behov og
gjenoppbygge muskelmasse og styrke1.

Hjelp pasientene dine med å lettere gjennomføre bruk av næringsdrikker

Uttrykket “etterlevelse” har lenge vært nært knyttet til faktorer som volum. Næringsdrikker med lavere volum (125 ml) har vist seg å gi bedre compliance sammenlignet med en standard næringsdrikk på 200 ml.
Undersøkelser viser at det også er andre årsaker enn selve produktet som avgjør om pasienten overholder behandlingen med næringsdrikker. Andre årsaker kan blant annet være anbefaling fra helsepersonell eller pasientens tiltro til funksjonen av næringsdrikker.
Europeisk forskning viser at 50 % av alle pasienter slutter å bruke næringsdrikker innen 2 uker. Det er derfor veldig viktig å adressere alle årsaker relatert til å oppnå bedre compliance.

Nutricia har utviklet et verktøy for personlig målsetting, for at du skal kunne hjelpe dine pasienter med å holde motivasjonen oppe og overholde bruken av næringsdrikker.

Verktøyet er enkelt å bruke, med forskjellige type målsetninger som f. eks. psykiske mål, livsstilmål, behandlingsmål osv.

Kontakt oss for mer informasjon og introduksjon til dette verktøyet.

 

Verktøy for personlig målsetting

Hjelp pasienten med å forstå hvorfor overholdelse av næringsdrikker er viktig. Bruk det personlige målsettingsverktøyet for å hjelpe dine pasienter med å sette et personlig mål, for bedre etterlevelse og behandlingsresultater.

 1. SETT PERSONLIGE MÅL:

  • Finn ut hva som er viktig for pasienten
  • Inspirer pasienten ved bruk av eksemplene på baksiden av riveblokken
  • Sett mål basert på pasientens interesser og motivasjon

2. GJØR DET REALISTISK VED Å SETTE FØRSTE STEG:

  • Oppmuntre pasientene dine til å tenke et steg av gangen, på vei mot det endelige målet.

3. HJELP PASIENTENE MED Å FORSTÅ HVORDAN MEDISINSK ERNÆRING KAN BIDRA TIL Å OPPNÅ PASIENTENS MÅL:

  • Understrek fordelene ved næringsdrikker på en enkel måte slik at pasientene forstår hva det betyr for dem og
    hvorfor det er viktig å fortsette å drikke næringsdrikker gjennom hele reseptlengden.

4. IDENTIFISER DEN STØRSTE UTFORDRINGEN FOR PASIENTEN:

  • Anbefal et passende produkt med en tydelig spesifikasjon av dosering og behandlingslengde

Kontakt oss for mer informasjon og introduksjon til dette verktøyet.

Referanser

1. Better Care through better nutrition: value and effects of medical nutrition. MNI Evidence Dossier. 2018.
2. Neelemaat F, Bosmans JE, Thijs A et al.  Clin Nutr 2012; 31:183-190.
3. Cawood AL, Elia M, Stratton RJ. Ageing Res Rev. 2012; 11:278-96.
4. Gariballa S, Forster S. J Am Geriatr Soc 2007; 55:2030-2034.
5. Fried, LP et al. J Gerontol Med Sci 2001 56A(3): M146-M156.
6. Collard RM et al.J Am Geriatric Soc 2012; 60(8): 1487-92.
7.Costanzo L, Cesari M, Ferrucci L et al. J Am Med Dir Assoc. 2019 Feb 13. S1525-8610(18)30727-8.

8. Ritt M, Gaßmann KG, Sieber CC.  Z Gerontol Geriatr. 2016 Oct;49(7):567-572.
9. Makary MA et al.  J Am Coll Surg 2010; 210: 901-8.
10. National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Clinical guideline 32.London: NICE, 2006.
11. Nordic Nutrition Recommendations, 2012.
12. Joosten E. & Vander Elst B. Aging 2001;13(5): 391-394.
13. Morley JE, Vellas B, Abellan van Kan G et al. JAMDA 2013;14:392-397.
14. Tieland M, van de Rest O, Dirks ML, et al.  J Am Med Dir Assoc. 2012;13:720–726.

Relatert innhold

Aldersrelatert skrøpelighet & sykdomsrelatert underernæring

Aldersrelatert skrøpelighet er en "skjult epidemi" som i hovedsak øker blant skrøpelige eldre på sykehus og i eldreomsorgen.

Les mer

10-15% av eldre rammes av aldersrelatert skrøpelighet

Aldersrelatert skrøpelighet eller ”frailty”som det heter på engelsk, er et stadig vanligere begrep innen eldreomsorgen.

Les mer