Ernæring og immunforsvaret

Underernæring kan øke risikoen for infeksjoner

Når du får en infeksjon, aktiverer immunforsvaret en serie energikrevende forsvarsmekanismer for å håndtere infeksjonen. Kroppen trenger energi, proteiner og mikronæringsstoffer for å bekjempe infeksjonen, og hvis næringsinntaket ikke er tilstrekkelig, vil kroppen tære på egne energilagre og muskelmasse. Infeksjoner kan redusere matlyst og matinntak og derfor øke risikoen for underernæring.

Underernæring kan igjen øke risikoen for infeksjoner. Når kroppen ikke får nok næring kan det gjøre det vanskeligere å bekjempe infeksjoner og bli frisk igjen.

God ernæringsstatus støtter et godt immunforsvar

Å tilfredsstille næringsbehovet, kan være til hjelp for å opprettholde et godt immunforsvar. Det er derfor viktig at de mest sårbare av oss, som for eksempel eldre pasienter, har fokus på å få i seg nok næring. Proteiner er spesielt viktig fordi de er viktige komponenter i immunforsvaret.

En god ernæringsstatus er alltid viktig for at kroppen din skal opprettholde sine funksjoner.

Hvis du på grunn av sykdom, har vanskeligheter med å møte ditt næringsbehov gjennom et vanlig kosthold, kan din lege, en klinisk ernæringsfysiolog eller apoteket gi deg råd om tilskudd med medisinsk ernæring.

Ler mer om medisinsk ernæring
Nutricia næringsdrikker unbranded

Er du interessert i å lese mer?

Pasienter & Pårørende

Informasjon til pasienter og deres pårørende som har fått forskrevet spesialernæring fra Nutricia via helsepersonell.