Dette er en informasjonsside for helsepersonell

Nutricia har et sterkt ønske om å øke kunnskapen om medisinsk ernæring blant helsepersonell. Vi holder sykehus, sykehjem, hjemmetjenesten, studenter, apotek og grossister oppdatert på produkt og utvikling, forskning og studier samt våre kurs og faglige events. Vennligst bekreft at du er helsepersonell for å gå videre. Ønsker du å endre ditt valg i fremtiden, må du slette dine cookies.

Ernæring for pasienter med Diabetes

Omtrent hvor mange nordmenn har diabetes?

Mellom 114.000 og 137.000

Nei, det riktige tallet er høyere

Mellom 523.000 og 555.000

Nei, dette tallet er for høyt.

Mellom 316.000 og 345.000

Det er riktig. Folkehelseinstitutten gjorde i 2020 en ny beregning. Og her beregnes antall nordmenn med diabetes ligger mellom 316 000 og 345 000.

1. Forekomst av Diabetes i Norge

Stadig flere lever med diabetes

  • Mellom 316 000 og 345 000 har diabetes 1
  • ca. 60 000 kan ha diabetes uten å selv vite dette1

 

  • Forekomsten øker med økende alder
  • Hos de over 80 år er forekomsten dobbelt så høy

2. Et langvarig høyt blodsukker gir symptomer og komplikasjoner

Diabetesforbundet, diabets.no

Diabetesforbundet, diabets.no

3. Utfordringer og behov

Utfordring

  • 40-75 % av eldre pasienter med diabetes er i risiko for underernæring 2,3

 

Behov

  • Redusere symptomer og komplikasjoner4
  • Hjelp til å forbedre næringsinntaket og øke muskelstyrken5
  • God blodsukker kontroll 6

4. Diasip - for god blodsukkerkontroll

Karbohydrat

Med lav glykemisk indeks

Gir lav glykemisk indeks for god blodsukkerkontroll7-10

Protein

God kvalitet og reduserer nyrebelastning

Stimulerer muskeldannelse. Regulerer blodsukker, kolestrol og blodtrykk10-12

Fett

God sammensetning

Reduserer betennelse, kolestrol og blodtrykk10

5. Diasip anbefales til følgende pasienter

  • Underernærte diabetespasienter med andre underliggende sykdommer
  • Ved behov for mindre variasjon i blodsukker respons
  • Postoperativt for diabetespasienter

6. Diasip

En enkel måte å hjelpe diabetespasienter med å dekke sitt ernæringsbehov

 

  • Ernæringsmessig komplett
  • Svært lav glykemisk indeks
  • Tynn konsistens
  • 4 ulike smaker
For mer informasjon om Diasip - klikk her

Opplæringsvideo Diasip

Oppsummering

Referanser

  1. Folkehelseinstituttet, 2020
  2. A. Sanz Paris, J. M. Garcia, C. Gomez-Candela, et al. Malnutrition prevalence in hospitalized elderly diabetic patients. Nutr Hosp. 2013;28:592-9
  3. U. M. Vischer, L. Perrenoud, C. Genet, et al. The high prevalence of malnutrition in elderly diabetic patients: implications for anti-diabetic drug treatments. Diabet Med. 2010;27:918-24.
  4.  Hofman Z et al Asia Pac JClin ( 3):41Nutr 2006;15 2- 417.
  5. Phillips SM. J Am Coll Nutr. 2009;28(4):343-54.
  6. American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes–2008. Diabetes Care 2008; 31(Suppl. 1): S12-S54
  7. Brouns F et al. Nutrition research reviews 2005 (18); p145- 171.
  8. Data on file
  9. Pfeiffer AFH et al. Endocrinol Metab. 2018. May;29(5):289-299.
  10. Nasjonal faglig retningslinje for diabetes. Helsedirektoratet 2016.
  11. Frid A.H et al. Am J Clin Nutr, 2005. 82(1): p. 69-75.
  12. Anderson JW et al. J Am Coll Nutr. 2011 Apr;30(2):79-91.
  13. Phillips SM. J Am Coll Nutr. 2009 Aug;28(4):343-54.